Vragenrubriek Nieuwsbrief december 2015

bffcb79ea2c5a494a15248bcdb04649e

“Ik kom altijd kilo’s aan door de kerstdagen en vecht hier het hele jaar tegen. Hoe kan dit?”

Antwoord:
Laat ik direct duidelijk zijn; je krijgt geen overgewicht door enkele dagen meer eten dan je verbruikt.

Maar de meeste mensen eten niet alleen tijdens de kerstdagen teveel. Het begint vaak al wanneer de pepernoten in de winkel liggen en eindigd wanneer de restjes oliebol op zijn na nieuwjaarsdag.
Daarnaast gaan veel mensen minder bewegen en sporten tijdens de donkere wintermaanden zodat je verbruik qua energie ook omlaag gaat. Het is vaak dus eerder een paar kilo in de feestmaanden november en december. En meer aankomen dan een paar kilo en overgewicht gebeurd niet tussen kerst en oudjaar maar tussen oudjaar en kerst.
Zorg dat je tussen oudjaar en kerst dus regelmaat en structuur brengt in het preventief bezig zijn met je gezondheid door gezond te eten, denken en leven en minimaal 2 keer per week te sporten en/of actief te bewegen.

Vraag:
“Je recept van de pompoen muffins bevat honing. Wat kan ik gebruiken als ik geen honing en andere alternatieven voor suiker wil eten?”

Antwoord:
Suiker. 😉

Vraag:
” Ik hoor van iedereen om me heen dat ik havermout moet gaan eten.. vind jij havermout het beste ontbijt?”

Antwoord:
Ik ben een enorm havermouttrutje.. je kan er alles mee.. papjes, (pan)cakejes.. echt super! Maar dat was je vraag niet..
Ik vind havermout zeker een goed ontbijt maar het beste ontbijt bestaat niet echt. Denk dat je gewoonweg moet kijken wat je lekker vind, wat goed “valt” en je je prettig bij voelt.
Ik ben zelf wel een voorstander van het combineren van koolhydraten/eiwitten/vetten tijdens de meeste maaltijden. Aangezien havermout voornamelijk uit koolhydraten bestaat zou je bijvoorbeeld nog wat noten kunnen toevoegen aan je havermout of er een gekookt eitje bij eten.

Dit waren de vragen van deze maand. Heb jij een vraag.. stel ze via joyce@activation.nu